Elektrik panoları ve makinaların çalışma sıcaklıklarını ölçerek yangın riskini önleyici öneriler sunabiliriz.
Termal Kamera ve Sıcaklık Ölçümü yaptırmak ve ücretsiz keşif talebi için bizimle iletişim kurun.
Termal kamera, kullanım alanı olarak ilk defa gece görüş sistemleri, ısıya güdümlü füzeler gibi askeri alanlarda kendisine yer buldu.
Günümüzde yer bulduğu önemli bir alan ise mühendislik uygulamalarıdır. Termal kamera ölçümleri elektrik tesislerinde arıza ve arızanın sebep olacağı maliyetleri önlemede, enerji üretimi ve dağıtımında enerji kalitesi açısından son derece önemlidir.
Termal kamera, gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiye göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlediği görüntüleme sistemidir. Çok çeşitli disiplinlerde çok farklı kullanım amaçları bulunmaktadır. Güç sarfiyatı yapan veya ileten tüm ekipmanlar arızalanmadan önce ısınırlar ve infrared enerji (ısı) yayarlar. Temassız ölçüm cihazları olan termal kameralar nesnelerin yaymış oldukları bu görünmez infrared enerjiyi algılayarak elektronik sinyale dönüştürdükten sonra, kamera ekranında termal görüntü şeklinde gösterirler.
Endüstriyel tesislerde termal kameranın bakım amacıyla kullanılması son derece etkin bir koruma sağlamanın yanı sıra söz konusu işletmelerdeki potansiyel tehlikeleri belirleyerek yangın ve diğer riskleri azaltmakta böylece emniyetin artmasını sağlamaktadır. Tesislerin elektrik ve mekanik sistemlerinde uygulanan termal kamera ölçüm çalışmaları, çıplak gözle görülmesi mümkün olmayan problemli elemanların kolaylıkla ve anında tespit edilmesini sağlayarak beklenmedik durumları önlemektedir.
Bu durum, işletmenin hem bakım planlarının daha iyi yapılmasını hem de üretim kayıplarının azalmasını sağlamaktadır. Termal kamera ile denetleme yeni veya revize edilmiş sistemlerin kabul testlerinin daha güvenli yapılmasını da sağlamaktadır. Sistemin yeni olması sorunsuzdur anlamına gelmemektedir. Sistemin sorunsuz kabulü için yapılacak ölçümler, önceden zayıf bağlantı yerlerinin, izolasyon kaçaklarının, aşınmış noktaların, çatlakların, yağlama sorunlarının veya daha sonra problem çıkarabilecek yerlerin tespitini sağlamaktadır.
Termal kamera ölçümü ile tesisteki enerji kayıplarının fazla olduğu noktalar da tespit edilerek onarılmakta ve enerji tasarrufu sağlanarak maliyetler azaltılmaktadır. Sonuçları geniş bir alanı etkileyecek olan enerji dağıtım sistemlerinin arızalanmasını önlemek çok önemlidir. Hem güvenlik açısından hem de kullanım açısından kolaylık sağlayan termal kameralarla bu sistemlerin incelenmesi hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Termal Kamera ve Sıcaklık Ölçümü Nerelerde Yapılır?
- Endüstriyel Tesisler,
- Sağlık Hizmeti Veren Tesisler,
- Ticari veya İktisadi İşletmeler,
- Eğitim Yapıları,
- Kültürel ve Sanatsal Yapılar,
- Kamu Binaları,
- Konut Şantiyeleri,
- Geçici Hizmet Yapıları.
Termal Kamera ve Sıcaklık Ölçümü Nasıl Yapılır?
Otomotiv sektöründe mekanik parçaların ısısını, elektrik panoları, trafo gibi akımı dengeleyen teçhizatlarının elektrik kaçaklarını, buhar sistemli ekipmanlar, tank levelleri ve izolasyonlarında yaşanan ısı kayıplarını tespit etmede kullanılmaktadır.
- Termal kamera görüntülenen ekipmana temas ettirilmeden kullanılır,
- Sistem aktif çalışır halde iken görüntüleme yapılır,
- Elektrik / mekanik tesisat işlerinde uzman kişiler tarafından görüntü alınır,
- Görüntüleme yapıldıktan sonra uzman tarafından raporlanır,
- Raporlamadan sonra gerekli onarım ve tadilat işlerinde uzman kişiler tarafından yapılır,
- Termal kamera ile tarama işlemi yılda bir veya iki kere yapılmalıdır.
Termal Kamera ve Sıcaklık Ölçümü Testinde Hangi Cihazlar Kullanılır?
Termal Kamera ve Sıcaklık Ölçümü aşağıdaki cihazların yardımı ile yapılmaktadır.
- FLUKE TİS 20 - Termal Kamera,
- Fluke TiS75 - Performans Serisi Termal Kamera,
- FLIR E5 - Termal Kamera,
- TESTO 865 - Termal Kamera.
Termal Kamera ve Sıcaklık Ölçümü Ne Zaman Yapılmalıdır?
- Termal kamera ile tarama işlemi yılda bir veya iki kez yapılmalıdır.
Yapılması Tavsiye Edilen Diğer Test ve Ölçümler Nelerdir?
- Elektrik İç Tesisat Periyodik Muayenesi,
- Topraklama Ölçümü,
- Harmonik Ölçümü ve Enerji Analizi,
- Kompanzasyon Kapasite Ölçümleri,
- Trafo Testleri,
- Jeneratör ve Ups Testleri.