Yapı Bilgi Modelleme Projesi yaparak yatırımınızın yapım sürecinin, maliyet hesabının ve gerçekçi keşif listesinin hazırlanmasını sağlayabiliriz.
Yapı Bilgi Modelleme Proje hizmetimiz için bizimle iletişim kurun.
BIM, mekanların fiziksel ve işlevsel özelliklerinin dijital gösterimlerinin üretilmesi ve yönetilmesini içeren bir süreçtir. Bu modelde projelerdeki bütün disiplinlerin (mimari, statik, mekanik) birlikte çalışma imkânı sağlanmaktadır. Bu süreci yönetmek için bazı yazılımlar (Autodesk, Revit, Archicad, Allplan) geliştirilmiştir. Bu yazılımlarla birlikte mimari tasarım süreçlerinde oldukça özgün tasarımlar hayal gücüne dayalı olarak kolayca tasarlanabilmektedir.
Günümüzdeki modern mimarideki asimetrik bina tasarımları oldukça kolay hale gelmiştir. 2D çizimlerle ifade etmesi oldukça güç olan tasarımlar BIM sürecindeki 3D modellerle oldukça hızlı ve verimli hale gelmiştir. Modellenen projeler, statik hesap sırasında oldukça hızlı dizayn edilmektedir. Sıkıntı yaşanılan durumlarda yapılan düzeltmeler bütün projede eş zamanlı olarak güncellenmektedir. Bu durum da disiplinler arasındaki iletişimi hızlı şekilde sağladığı için daha verimli proje yönetimi sağlanmaktadır.
Tüm bunlar projede işlenirken bir yandan da Heating, Ventilating and Air Conditioning (Isıtma, Soğutma ve Havalandırma) sistemleri projeye eklenmektedir. Bu sistemler ile projedeki diğer elemanların çakışıp çakışmadığının kontrolü yapılarak imalat sırasında maliyet ve vakit kaybının önüne geçilmektedir. Ayrıca imalat sırasında oluşacak hataların mobil cihazlar vasıtasıyla üç boyutlu olarak görülmesiyle de önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Projede işlenen her elemanın bütün malzemeleri eş zamanlı olarak metraj yapılarak veri olarak kaydedilmektedir. Görüldüğü üzere BIM süreçleri inşaat projelerinde her aşamada kolaylık sağlamaktadır.
Özetle BIM süreçlerinin avantajlarını sıralayacak olursak;
- Özgün 3D modeller oluşturabilmek,
- Bütün disiplinlerin eş zamanlı olarak çalışabilmesi,
- Projede yapılan değişikliklerin projenin tamamında güncellenmesi,
- Disiplinler arası ilişkileri kolaylaştırarak projeden alınan verimi artırması,
- İmalat sırasında oluşabilecek hataların önüne geçmesi,
- Projedeki kalemleri daha düzenli şekilde depolaması,
- Projedeki masraf kalemlerini netleştirerek kayıpları en aza indirmesi,
- Projenin sunumu ve karar süresi sırasında oldukça kolaylık sağlamasıdır.